tisdag, februari 26, 2013

"But the souls of the righteous are in the hand of God, and there shall no torment touch them"



Vi var i Dachau i lördags. Oj, oj, oj. Det känns ända in i själen. Dachau var det första koncentrationslägret Hitler byggde, redan några månader efter att han blivit vald till Tysklands ledare 1933. Dit skickade Herr Hitler politiska motståndare och andra han inte tyckte om. Under de tolv år koncentrationslägret var öppet var 200 000 fångar där och av dom dog över 30 000. Nazisterna mördade totalt cirka 6 miljoner judar. Det fanns gaskammare i Dachau, men den tros inte ha använts till massmord utan bara till enstaka individer eller små grupper. Däremot sköt SS ihjäl en hel del som försökte fly och så hade de också som vana att hänga människor i krematoriet, precis framför ugnarna. Resten dog av svält och utmattning.


Att hedra de döda, att varna de levande

Det är få saker som har påverkat mig så mycket som att gå in på koncentrationslägret i Dachau. Bara att gå in genom grinden, där det står arbeit macht frei, tar emot i hela kroppen. Det känns som om det borde finnas tusentals osaliga andar som inte finner någon vila efter deras öde i Dachau, men området känns bara ödsligt tomt. Jag tror att andarna har hittat vila någon annanstans.


Det handlade inte bara om att ha krigsfångar och få dem att arbeta, utan det handlade om att behandla dom som omänskliga, inte värda något. Fångarna fick inte vara inomhus under sina raster, även på vintern var de tvungna att vara utomhus i snö och minusgrader, och vissa fångar hade inte ens strumpor i sina träskor. Nazisterna behandlade sina fångar värre än djur. När fångarna kom till koncentrationslägret fick de klä av sig, deras hår rakades av och så fick de fängelseuniform. Slag, sparkar, spottloskor och förolämpningar var en del av vardagen. Försökte någon fly sköts de av SS-vakter som hela tiden stod på vakt i de sju vakttornen runt anläggningen.


Det fanns också ett sjukhus på området, men vården för sjuka fångar var i stort sett obefintlig, istället utfördes medicinska experiment på levande människor. Dessa medicinska experiment var bland annat malaria och höghöjdssjuka men också experiment för att försöka få människor att tåla att dricka havsvatten.


När man går omkring på koncentrationslägret så är den stora frågan hela tiden hur kunde det här hända? Hur barbariska är människor som sätter upp ett industriellt samhälle som går ut på att förgöra och förinta ett helt folkslag? Det är så kallblodigt planerat, från att raka fångarnas huvud, bränna deras kläder, hota och slå dem, tvinga dem att arbeta tills dess att de dör. Dör av sjukdom, utmattning eller mördad. Efter krigets slut tvingade de amerikanska soldaterna, som fritog fångarna på koncentrationslägret, Dachaus lokalbefolkning att komma in och se hur fångarna haft det i koncentrationslägret, hur de levt och hur de hade dött och hur lokalbefolkningen inte hade gjort något för att förhindra det. På området har det nu byggts några kyrkor och synagogor och nedersta bilden ovan visar synagogan. Att komma in där är som att komma in i ett lugn. Efter att ha sett gaskammare, krematorium, rum fyllda till bredden och höjden med sängar så finner man friden i synagogan. Ett hål i taket gör så att ljuset alltid kommer in där. Där finns friden.


I museet som finns i Dachau, försöker man visa några förklaringar till varför det blev som det blev. Efter första världskriget fick Tyskland ta hela smällen och tyskarna hade det väldigt svårt ekonomiskt. När Hitler blev demokratiskt vald till ledare (med 37% stöd från väljarna) så lovade han att han skulle fixa Tyskland. Hitler menade bland annat att det var judars fel att ekonomin var dålig och att det skulle leda till ett nytt världskrig, och därför var man tvungen att utrota den judiska rasen. När kriget var ett faktum satte Hitler sin ondskefulla plan i verket. Men inte kan bara skylla på att det var synd om Tyskland och att det inte var konstigt att det blev som det blev? Inte är det en naturlig sak att ekonomisk misär leder till massmord och förintelse? 6 miljoner judar dödades av tyskarna under andra världskriget. 6 miljoner. Det är en ofattbar siffra.

Alla människor som hade något att göra med koncentrationslägren måste ju vara helt igenom onda! Kan det finnas någon annan förklaring till att man kan utsätta andra människor för sådan fruktansvärd misär? Och människorna som bara stod bredvid och lät det ske var inte bättre de.

Jag tycker att alla människor någon gång borde se ett koncentrationsläger, för det är verkligen något som lever kvar i en. Vad nazisterna gjorde under andra världskriget är något som aldrig får glömmas.

Flera klänningar!


Fler klänningar! Det gäller ju att passa på...


Alicia Vikander var snygg i Elie Saab (kronprinsessan Victorias favoritdesigner), men hår och make-up gillade jag inte! Ginnifer Goodwin var snygg i elektrisk blå och Solange Knowles i knallgult. Nicole Richie visade Heidi Klum att man kan ha väldigt v-ringade klänningar utan att se slampig ut och Naomie Harris hade en riktigt fin klänning till efterfesten (till skillnad från klänningen med slits till skrevet tidigare under dagen...).


Fan Bingbing var snygg i vitt och svart (visst hade drottning Silvia en liknande på en nobelfest nån gång under 90-talet?) och Juliette Lewis bar mönstrat. Bella Heathcote var sötast av alla i Chanel medan Karolina Kurkova körde på tight svart. Njae... Li Bingbing valde volanger och turkost!

Vad tycker ni?

måndag, februari 25, 2013

Sno stilen: Michelle Dockery



Michelle Dockery är snygg i kappa.

Vit skjorta från Lindexbyxor från H&Mkappa från Lindexklackar från H&M och väska från Coccinelle hos Boozt.

Oscarfester 2013


Förfester och efterfester, det finns många fester i Oscars-tider! 


Emmy Rossum var kungligt vacker i vitt! Klänningen i sig är väl ingen höjdare, men däremot älskar jag tiaran och örhängena. Är det Oscar så ska man gå all in! Ljuvligt!


Diane Kruger var snygg i svartvitt. Kanske lite oglamoröst för att vara Oscars-fest, men så himla snyggt så jag gillar det ändå!


Miranda Kerr hade tagit på sig mormors nattlinne, Allison Williams hade en snygg vit klänning på sig och Zooey Deschanel... ja, jag vet inte vad jag ska säga. Jag är mållös. På ett negativt sätt. Molly Sims var snygg i vitt, Kim Kardashian inte lika snygg i sin vita klänning medan systern Khloe var lysande i gult!


Petra Nemcova hade en läcker klänning i glittrande grått med svart rosett runt midjan. Rosie Huntington-Whiteley försvann i volanger och färgen är ruskigt ful. Isla Fischer var blå medan Hilary Swank hade lånat Sally Fields klänning till efterfesten. Den var snyggare på Sally!


Elisabeth Banks hade rött, Alessandra Ambrosio var glittrig och genomskinlig och Amanda Seyfried var röd. Christa Allen valde hudfärgat medan Kenzie Dalton valde rosa och svart- och vit prickigt, sött!


Britney Spears glittrade i svart och jag vet inte vad hon gör med sitt hår, men det ser ut som hon har peruk på sig. Fruktansvärt fult. Rose Byrne var fin i vitt, Minnie Driver glittrade i silver, Olivia Munn glittrade i ljusros (det lilla hon hade på sig i alla fall...) och Marisa Tomei hade snygg byxdress.


Heidi Klums tuttar fick knappt plats i klänningen, stackarna. Miley Cyrus matchade punkig frilla med sedesamt vitt och Amy Adams bytte från volanger till metalliskt silver. Kate Beckinsale hade söt puffklänning och Naomi Watts glittrade även på efterfesten.


Jane Fonda var prickig, Selena Gomez vit, Vanessa Hudgens metallisk medan Natalie Portman och Kristin Chenoweth valde vitt och svart.


Lily Collins var ruskigt snygg i blått! Zoe Saldana bytte om till nattlinne till efterfesten och Naomi Campbell valde blått. Paula Patton var en av många som valde metalliskt silver medan Amy Poehler valde skogsgrönt.


Nina Dobrev var snygg i vitt och svart medan Kate Bosworths ben ser ruggigt smala ut till den kortkorta klänningen! Anne Hathaway bytte om till ljusblått och Jennifer Lawrence till metallfärgat och Rashida ones valde glittrande svart. 

Så för att summera; mycket glittrande metaller och så svart och ljusa toner, inte så mycket färg tyvärr! Vilka gillar/ogillar ni?

Oscar 2013


Yay! Äntligen lite glamour! Det fanns några riktigt fina klänningar på Oscars-galan, men jag ser fram emot att få se bilder från efterfesten, där brukar det finnas en hel del mer fint...


Amy Adams var best dressed enligt mig! Vissa tyckte att hennes klänning var alltför blek, men jag tycker hon ser fantastiskt ut i den. Lagom glittrig och med härligt släp. Och diamanter, såklart.


Jennifer Garner var snygg i lila. Jag har inte lyckats hitta nån bild på henne bakifrån, men släpet ser snyggt ut. Och smyckena, wow!


Jessica Chastain glittrade i gult med matchande hårsvall och röda läppar. Riktig gammeldags Hollywood-glamour!


 Och jag älskar Sally Fields klänning, den passar verkligen henne!


Vitt var hett! Kristen Stewart glömde borsta håret och Zoe Saldana hade en snygg klänning, men det var något som inte helt stämde med hela outfiten. Queen Latifah hade vitt liksom gravida Georgina Chapman, kan vara den snyggaste mammaklänningen någonsin, men är man en del av Marchesa så kan man nog fixa det! Octavia Spencer hade hudfärgad tyll.


Mera vitt! Charlize Theron var vitt, Jennifer Lawrence ljusrosa (jag gillar inte den klänningen alls, ser ut som den ska ramla ned närsomhelst) och Anne Hathaway hade också ljusrosa och tydligen var hennes mest synliga accessoarer hennes bröstvårtor (som fick ett eget Twitter-konto under kvällens gång!). Amanda Seyfried är ju så snygg men här tycker jag att det blev lite trist!


Salma Hayek påminde om Cleopatra, otroligt snygg! Guiliana Rancic hade en ganska trist svart klänning och hon borde ha gjort nåt med håret! Shirley Bass var svart och Kelly Rowland var svartvit. Samantha Barks hade en väldigt enkel men snygg klänning.


Glitter! Är det Oscar så ska det glittra! Halle Berry var grå och svart, Sandra Bullock också rå och svart (gör nåt med håret!) och Naomi Watts hade en något futuristisk klänning. Kelly Osbourne var glittrig liksom Adele, vars klänning tydligen vägde över 50 kilo!


Catherine Zeta-Jones var guldig, Nicole Kidman läcker i guld och svart, Renee Zellweger såg knappt ut att kunna andas i sin guldklänning och Kristin Chenoweth var också glittrig. Jennifer Hudson var snygg i blå och Stacy Keibler var också gråsvart.


Olivia Munn hade en ganska tråkig klänning på sig, Kerry Washington var desto snyggare i en persikofärgad klänning med snygga pärlor. Jennifer Aniston var röd och Maria Menounos var läcker i rosa!


Reese Witherspoon hade en ganska trist klänning på sig och den ser inte riktigt ut att ha så bra passform heller! Helen Hunt hade H&M, Kelly Ripa hade mönstrad kjol, Melissa McCarthy hade på sig en grå gardin, väldigt ful både i färg och form och bondbruden Namoie Harris hade slits upp till skrevet. Det är aldrig snyggt.

Så tycker jag! Vad tycker ni?

söndag, februari 24, 2013

Söndagssvep, 24 februari 2012



God morgon söndag!


"Life is like a camera lens. Focus only on what's important and you will capture it perfectly."


Byxor fladdrandes i vinden. Me likey, från Monki.


Militärfärgat har aldrig riktigt varit min grej, men jag gillar den här jackan från Tesco!


Snyggt halsband från Martine Wester hos Red Direct. Tänk er det till solkysst hy...


Maria Nilsdotter har gjort en fantastiskt fin tiara!


Jag gillar leksakerna från Janod, de är så söta!


Det sötaste pysslet till påsk måste ju ändå vara detta; burkar med kaninlock! Man limmar fast en kanin på ett lock, spraymålar och sen är klart! Fint!


Om en månad åker vi till Sverige, och då vill jag gärna se filmen Små Citroner Gula som har haft premiär nu i veckan. Jag gillade verkligen boken av Kajsa Ingemarsson så jag hoppas filmen är lika bra! Och inte är det helt fel att min favorit Sverrir Gudnason spelar en av rollerna... Plus också på att det är en ung kvinnlig regissör, Teresa Fabik!


Nästa ställe jag bor i vill jag ska ha ett sånt här badrum! Det är väl inte för mycket begärt?


Jomenvisst, Mr Camus, jag letar...


Champagne is for Sundays, säger man inte så? Nej, justja, det hittade jag på alldeles nu... Hursomhelst, ha en bra dag!

torsdag, februari 21, 2013

Konst på vägg



Vi har fått upp lite ny konst på väggen! Den översta, we go together like strawberries and cream, fick Engelsmannen av mig på alla hjärtans dag och den kommer från urduktiga SMÄM. Jag har suktat efter den ett bra tag och nu slog jag till! Ja, till maken, men kanske mest till mig... ;) 

Bilden under kommer från Irena Sophia och den har jag också haft ögonen på hur länge som helst. Jag tycker bilden påminner lite om Alfred och mig, så kanske därför jag gillar den så mycket?


onsdag, februari 20, 2013

Från helgen



Några fler bilder från vårt besök i helgen! Som ni ser så gillar Alfred numera att gå, i vagnen vill han bara vara om han ska sova!


"Sitta axlar" är en favvis, man ser ju så bra däruppe!


Snö, snö, snö i München...


Axlarna igen.


I tunnelbanan.


Lunchdags!


Den här söta kannan drog till sig mina blickar. Och ja, den fick följa med hem!


Jag tycker Engelsmannen ska ha hatt i sommar! Hatt och kostym är snyggt!


Men än så längre dröjer sommaren...


Utanför en av våra favoritbutiker, Butlers. Så mycket snyggt där!


Och mer promenerande!