tisdag, april 06, 2010

La French Touch

Alltså, jag hoppas att ni följer Saras blogg och gör ni inte det så tycker jag att ni ska göra det. Hon är så himlans smart och jag brukar sitta och nicka för mig själv när jag läser hennes blogg. Sara for president, liksom!

Det senaste inlägget som jag nickade och oh-ade om är hennes snack om föräldraledighet och vabbning i Sverige. Amen to that! Nej, jag har inga egna barn, men jag har skrivit en magisteruppsats om föräldraledighet och jag har jobbat som au pair i Frankrike, så jag vet iallafall liiite om hur det är med föräldraledighet och jag vet definitivt hur bra det är med föräldraledighet och vabbning i Sverige. Och som Sara påpekar: barnbidrag i 18 år. För alla. Helt sjukt, nästan svårt att tro på. Och det är faktiskt svårt att tro på, jag har alltid tagit det för givet och har aldrig riktigt tänkt på det, men om man tänker efter så är ju det helt jävla otroligt.

Och precis som Sara så blir jag irriterad på dom som klagar på den svenska standarden. Okej, jag älskar också att klaga (hey, jag är drottningen av klagoland) men pleeeease, sätt det i perspektiv! I England har papporna ingen rätt till ledighet utöver de 2 veckorna, det är först nästa år som även engelska pappor kommer kunna ha möjligheten att vara föräldralediga i sex månader. I 3 av de månaderna så får de £123 per vecka (cirka 1300 SEK) och de resterande 3 månaderna så får de ingen statlig ersättning alls. Det gör att föräldraledigheten kan utökas till 12 månader, för närvarande har mammorna rätt till 9 månaders mammaledighet.

Jämför det med Sverige där mamman eller pappan kan vara hemma en halv evighet, och därefter vabba och få barnbidrag upp till 18 års ålder. Plus tak för dagiskostnad.

Sug på den, ni som klagar.

7 kommentarer:

Desiree sa...

Aboslut så är det. Det tänker man inte på eller uppskattar till fullo förräns man har annat att jämföra med. I Sverige är föräldrarledigheten och vabbiningen LYXIGT!

Miss Marie sa...

Desiree - nej, det är ju så! Vet man inte hur bra man har det så är det lätt att klaga! Och det är klart att det är fritt fram o klaga, men man måste sätta det i perspektiv också!

tiger sa...

Som vanligt tycker jag du har helt rätt. Och som vanligt är jag helt fascinerad över att du kan skriva ett sånt här inlägg utan att få en hel maffia efter dig. Om jag tar den här texten, kopierar den och lägger den i min blogg så har jag 20 anonyma kommentarer direkt, haha.

Annika sa...

Ja, så sant.
De vet inte hur BRA de har det. Ärligt talat.
Tror de nordiska länderna är ganska ensamma om det i världen.
Blir arg då folk gnäller på det.
Kom till US ett tag...Fldrarledighet i tre månader. Barnbidrag? VAD är det...??
VABB? Finns inte på kartan.
Pappaledighet? Vilket skämt. Nej, det finns inget att klaga på hemma.
OK att klaga, visst. men samtidigt måste man inse att det finns annat, att det är unikt det som finns hemma.

Sara sa...

*rodnar lite av berömmet* ;)

Man ärligt talat, jag kan bli helt häpen över den svenska mentaliteten att ta Sverige som norm och världens mittpunkt... Istället för att tänka på att detta välfärdssamhälle är ett undantag.

Kram, Sara

Miss Marie sa...

Tiger - du får prova så får vi se! :) Är otroligt tacksam att vi alla lyckas ha en positiv ton i min blogg! :)

Annika - ja, precis, klaga får man göra men då måste man veta vad man klagar på också! Sen är det ganska kul för att de som klagar på att det är dålig föräldraledighet mm brukar också klaga på för hög skatt... Hmm, undrar hur det skulle se ut om vi skattade mindre?!

Sara - visst är det så! Men så är det nog med alla människor som inte har upplevt ett annat land, de tror att alla har det som just de, kanske? Och ta åt dig av berömmet! :)

Anonym sa...

och sedan behöver man ju inte jämföra med England eller Franrike, man kan ta det ett steg längre till länder där det inte finns social trygghet alls..........
och att även tänka hur mycket det faktiskt kostar...