onsdag, mars 17, 2010

Nyttiga burgare

Häromdagen fick jag ett crazy sug efter hemmagjorda hamburgare. Så jag började med att göra hamburgerbröd, med dinkel såklart (mitt nya favvomjöl), och fixade till burgare. Det blev supergott!

Till burgare finns recept att hitta lite varsomhelst, jag blandade nötfärs, lök, vitlök, chili, basilika, morot och ägg. Lök, vitlök, chili, basilika och morot mosade jag ordentligt, så det nästan såg ut som pesto. Som ett litet tips kan jag säga att moroten gör det hela väldigt blött, så nästa gång har jag nog i lite brödsmulor också. Engelsmannen såg lite skeptisk ut när han såg att det var morot i burgaren, men han gillade det också! Hade vi inte haft bråttom till en konsert så hade vi grillat burgarna, men nu blev det att steka dom istället.

Recept till hamburgerbröd med dinkel hittade jag här. Jag gillade det verkligen så jag postar receptet här. Supersmart att göra fler på samma gång och frysa och kunna ta upp lite nyttigare bröd när det är dags för grillning!

2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst

Värms till 37 grader och blandas med jästen

0,5 dl rapsolja
1,5 tsk salt
2 msk sirap
4 dl fullkornsdinkelmjöl
10 dl dinkelsikt (spara ca 3 dl till utbakningen sedan)

Arbeta ihop till en deg och bearbeta den ca 10 min. jäs 30 min.

Baka ut till 16 bullar, platta till dem på plåten. Jäs 30 min. Pensla med lite vatten och strö över sesamfrön.

Grädda i 225 grader, i mitten av ugnen, ca 10-12 minuter

2 kommentarer:

Desiree sa...

Lät både gott och nyttigt. Passar mig perfekt. Jag brukar också ha ner lite rivna morötter i köttfärs. Dinkelsikt vet jag dock inte om jag kan få tag på här tyvärr. Men man kanske kan byta ut mot något annat?

Miss Marie sa...

Desiree - vanligt siktat mjöl borde också gå bra! Funkar nog både med vetemjöl o fullkornsmjöl! Man får ta lite vad man haver, jag vet inte heller exakt vad det tyska mjölet som jag har är för nåt, men det funkar ändå! :)