fredag, januari 15, 2010

Gift eller inte gift

Jag läste en ledare i Expressen för ett tag sedan, den handlade om sambolagen. Det var ett tag sedan jag läste den lagen, men när jag gjorde det så kommer jag ihåg att jag tyckte att den var lite... tja, gammeldags. Här i Tyskland betalar man mindre i skatt som gift än som sambo, riktigt så gammeldags är inte svenska lagen, men nästintill.

Jag vet många par som lever ihop som inte är gifta, en tredjedel av alla svenska par som lever ihop är inte gifta. Om de har skrivit samboavtal eller testamente vet inte jag, men jag skulle tippa på att många svenska sambopar inte har gjort någotdera. Man tänker liksom inte på det, inget ska väl hända oss? Det är lätt att flytta ihop, skaffa barn, leva och sen... Ja, många saker kan hända, och som i alla situationer är det först då som pappret behövs.

Ett exempel som ni säkert alla känner till är Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson. Hon levde ihop med Stieg i trettio år, var med när han skrev Millenium-trilogin... och efter hans död gick alla hans tillgångar till hans bror och pappa. Eftersom Stieg och Eva varken skrivit testamente eller gift sig.

Det är ju lätt att hävda att de ju ändå levt ihop under äktenskapsliknande former och att deras förhållande borde likställas med äktenskap, men var går gränsen? Enligt HDs praxis är man sambos på riktigt efter elva veckor ihop, och är det rimligt att redan därefter hävda att de borde ha rätt till varandras tillgångar om en av dom plötsligt dör?

Är ni sambos och har barn ihop och inte har skrivit testamente? Oh oh. Skulle en av er dö så kommer gemensammas barns tillgångar förvaltas av en god man. Orimligt? Kanske det, men sant.


Förra året frågade Vänsterpartiet regeringen om en ändring av sambolagen, men än så länge har inget hänt. Jag har verkligen ingen aning om hur sambolagen skulle kunna ändras så att även sambos får arvsrätt. Faktum är ju att många flyttar ihop på "prov" innan de bestämmer sig för om de ska skaffa familj och leva ihop "för alltid", men var ska gränsen gå?

5 kommentarer:

tiger sa...

Sluta skräm upp mig! Tur att jag känner en jurist! ;)

Miss Marie sa...

Tiger - försöker inte skrämma! Bara upplysa! ;)

Anonym sa...

Hm, nu kom allt detta upp igen. Jag har inte ringt någon advokat ännu. Usche.

Desiree sa...

Lika bra att ta det säkra för det osäkra och gifta sig eller vara gift som jag redan är. Skönt att slippa bekymra sig över detta. Men visst är det en hel del som är extra viktigt att tänka på om man är sambo. Visst är det ok att inte vilja gifta sig men då får man se till att vara upplyst på denna fronten och ha sin papper iordning.

Miss Marie sa...

Pernilla - ja, det är bara o göra.... ;)

Desiree - jag har förståelse för dom som inte vill gifta sig av olika anledningar, äktenskap är inte för alla! Men jag tycker att det är konstigt att det inte upplyses mer om den här frågan, som ju ändå är så viktig! Det är många som har åkt på ekonomiska smällar när ett samboförhållande tagit slut...