tisdag, december 08, 2009

Tomatsoppa/Pastasås

Såhär när det är mörkt och kallt ute gillar jag mustiga maträtter. Ni vet, chili, köttgrytor och soppor... En favorit är tomatsoppa, eller tomatpastasås! Det beror lite grann på hur man gör den. Kokar man den med lite vatten och lägger i mycket pasta så blir det en pastasås och om man kokar med mer vatten och har i mindre pasta blir det en soppa. Enkelt va?!

Man börjar med ca 1 kilo tomater, räcker ungefär till 3-4 portioner. Dessa läggs i varmt vatten så att det blir lättare att skala dem.

Under tiden hackar man lök; schalottenlök eller gul lök, vitlök och chili. Hur mycket beror på hur mycket man gillar lök, vitlök och chili. Jag älskar lök så har i 3-4 schalotten eller en stor gul. En vitlöksklyfta och så en chili. Helst röd. Dessa fräses sedan lite lätt i olivolja.

När man skalat tomaterna delar man dessa och lägger i en skål tillsammans med lök- och chilifräset så att man kan mosa det lite lätt med stavmixern. Glöm inte ta bort "kvistroten" på tomaterna, de är inte goda att tugga på!

Lägg allt i en gryta och ha i lite vatten, hur mycket beror på om det ska vara soppa eller sås! Några deciliter brukar vara bra. I med salt och peppar och andra kryddor ni kan tänkas gilla och låt koka. Om ni vill ha den lite mer tomatig så kan man ha i lite tomatpuré. Vill ni lyxa ordentligt så är en skvätt rödvin jättegott att ha i!

Under tiden kokar ni pastan. Koka den inte för länge, eftersom den ska i tomatsoppan/såsen och koka ihop med den!

Servera med ett gott bröd, helst ett surdegsbröd! Det är riktig mumma!

Inga kommentarer: