tisdag, juni 16, 2009

Jämställdhet?

Millan i Bristol visar några reklamer som visas i engelsk tv. De reklamerna har, vad ska man kalla det... ett traditionellt könstänkande. De orden är något jag skrev många gånger i min magisteruppsats, som handlade om mödraskyddsdirektivet. Skriver man om mammaledighet så kommer man in på jämställdhet...

För mig är jämställdhet någonting självklart. Jag är självklart feminist, jag tycker att vi inte har ett jämställt samhälle och att det främst är kvinnorna som inte är jämställda männen. Men när det gäller föräldraledighet är det ju tvärtom, där har ju kvinnor fler rättigheter än män har. Men det betyder ju inte automatiskt att kvinnorna "har det bättre". I direktivet stadgas att kvinnorna MÅSTE vara hemma minst 2 veckor efter förlossningen, men eftersom det bara är minimiregler så får medlemsstaterna förlänga den ledigheten till hur lång de vill. Det leder till att kvinnor hålls från arbetsmarknaden, medan det självklart inte finns någon liknande bestämmelse för männen. Ni vet väl att män inte kan ta hand om barn... eller hur var det nu?

Jag kan bli så trött på det här snacket. När jag pratar om jämställdhet så säger jag inte att det inte finns något som är manligt och kvinnligt, det gör det, och jag klankar inte ner på hemmafruar, mammalediga eller någon, jag tycker det är upp till var och en att bestämma hur de vill leva sitt liv. Men när det finns lagstiftning som så uppenbart är ojämställdhet, ja, då blir jag lite ledsen. Och visst, i Sverige har pappor möjlighet att ta föräldraledighet, men det görs inte alls i den utsträckning som det görs bland mödrar. Vad beror det på? Är det för att vi föds med olika instinkter? Eller är det helt enkelt så att pojkar och flickor uppfostras olika? Pojkar ska leka med traktorer och vapen och flickor ska klä sig i prinsesskläder och leka med dockor? Ja, jag vet inte vad det beror på, men jag har mina aningar...

Jag vet att många tycker att det pratas för mycket om jämställdhet och att vi helt enkelt ska acceptera att kvinnor och män är olika. Det är inget jag bestrider, enbart vår fysik visar att vi är olika, men det ska ju ändå inte hindra att vi är jämställda på alla plan som finns? Jag tänker inte acceptera en lägre lön för samma arbete, bara för att jag är tjej och kanske kommer vara mammaledig i framtiden!

Min handledare, som har skrivit avhandling om föräldrar i arbete, berättade att hon hade surfat runt bland olika advokatbyråer och kollat på deras delägare. De hade många kvinnliga advokater, men inte många av dem hade blivit delägare. Och tittade man mer såg man att de hade varit föräldralediga, och det var därför de inte hade klättrat högre. Kan ju säga att det var fler manliga delägare i den åldersgruppen!

Vart vill jag komma med det här? Ja, jag vet faktsikt inte riktigt. Kanske bara gör er medvetna om att jämställdhet är något som kvinnor innan oss slagits för och ingenting som är självklart. Bara något att tänka på.

2 kommentarer:

Desiree sa...

Jag håller helt med dig här. Tycker att jämställdhet är något mycket viktigt. Tycker inte att det kan bli förmycket av detta. Men tyvärr är det nog inte bara männen som bromsar för att det ska bli mer jämnställt utan många gånger är det faktiskt en hel del kvinnor som sätter käppar i hjulet för sina medsystrar. Det är inte lätt att lösa denna problmatik utan jag tror att det kommer ta mycket länge även om Sverige är mycket mer framåt på denna punkt jämfört med både england och USA.

Miss Marie sa...

Desiree - visst är det både män och kvinnor som bromsar, tragist nog! Och visst har Sverige kommit längre än UK och US, men inte långt nog, enligt min åsikt!