söndag, maj 25, 2008

Förgätmigej

Jag har funderat på det här om namn sen jag skrev om det för ett tag sen. Föräldrarna i artikeln undrade ju varför de inte kunde döpa sin son till Pripps när andra föräldrar kunde döpa sina barn till Lingon. Att man inte kan döpa barn till varumärken tycker jag inte är särskilt konstigt, och skälet till att vi har en sådan här lagstiftning är ju för att skydda barnen. Pripps ger ju onekligen en del associationer.

Lingon tycker jag är ganska sött. Överhuvudtaget gillar jag naturnamn; Rose, Linnéa, Aurora, Viola, Björn, Sten och så vidare. Längre bak i tiden var visst naturnamn än vanligare, Blåsippa, Anemone, Syrene, Hyacinth, Gullviva och Krysantemum är exempel på blomnamn som även användes till människor. Blåsippa är ju onekligen romantiskt, men kanske inte så praktiskt? Blåsippa måste ju vara ett typiskt namn som orsakar problem om man lämnar landet. What did you say your name was? Blow-sippa? Förgätmigej är ju vackert. Men svårt att uttala. Och Blåbär. Blow-bear. Ja, ni ser, det gäller att tänka ett steg längre.

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha va kul. Ja namnet ska ju gå att uttala i utlandet oxå;) Det låter ju ganska kul när Engelsmannen ska uttala Christer Sjögren, efter att han hört låten "I love Europe". Akira