måndag, februari 04, 2008

Det bästa i livet

En fördel med att bo ensam är att man får bestämma precis allt själv. Jag bestämmer när jag ska städa, när jag ska tvätta, när jag ska laga mat och precis vad jag ska laga. Så är det ju inte alltid när man är två!

En sak som jag har missat mycket när jag bott utomlands har varit den svenska maten. Även fast jag bara har bott i andra europeiska länder så är skillnaden mellan matkulturerna faktiskt större än vad man kan tro! Självklart har alla fördomar om andra länders matkulturer, ganska ofta hör jag att fransmännen är matens mästare medan engelsmännen inte har någon matkultur alls! Jag har många gånger upptäckt att det kan vara tvärtom; en rätt tillagad fish and chips med mushy peas kan vara bra mycket bättre än en seg biff på en fransk restaurang. Men ibland hittar man guldkorn, och den anka tillagad med ananas som var min favorit på en restaurant i Saint Germain-En-Laye är svårslagen, särskilt eftersom den serverades i en halv ananas och man kunde gröpa ur skalet på slutet, det var riktigt gott!

Min söndagsmiddag igår bestod av mannagrynsgröt med en massa äppelmos, hårt bröd med ost och en kopp te. Te har de självklart en hel del i England, men ingenstans hittade jag yellow label tea! Jag kanske letade i fel affärer? Hårt bröd hamstrade jag de gånger jag var på Ikea. I England har de inte alls anammat hårt bröd, medans jag faktiskt sett Vasa knäcke i flera franska mataffärer. Ingenstans har jag dock hittat mannagryn, och riktig ost som går att hyvla finns bara i Sverige!

Så igår njöt jag av min lilla middag, jag tror nästan jag njöt mer än av ankan i ananas. Fast det skulle ju förstås vara trevligt med lite sällskap! :)

4 kommentarer:

Anonym sa...

va fint du har fått det i lägenheten, färska tulpaner och allt! Kanske får jag se det på fredag!

Ja, ofta är den enklaste maten godast. Gröt är gott, fråga min lilla solstråle, hon älskar gröt med äpplemos på!
// Syster

Anonym sa...

Tycker att jag, du o Theresa borde åka ner och äta på La Table igen. Älskade också den där halva ananasen med massa smaskens i =)
/Pernilla

Desiree sa...

Det finns många fördelar med att få bo på egen hand. Man behöver ju inte kompromissa över saker och ting men ibland är det ju trevligt med sällskap också. Mannagryn finns inte här. Jag har iallfall inte hittat det hittills. Hårt bröd köper vi också på IKEA och sedan köper vi Vasa knäcke på vanliga affärer här. Riktig svensk ost saknar vi självklart.

Miss Marie sa...

syster - ja, man måste göra sitt bästa! :) välkommen på fredag! =)

pernilla - jaaaa, det vore härligt! o kanske en öl på the bitter end också? ;)

desiree - håller med både om ensamheten o sällskapet, antar att en mix är det bästa! tacka vet jag ikea... :)